Magamról

Fülcsis2014 elején a fiaim éppen a negyedik, illetve a második születésnapjukat ünnepelték. Négy év GYES után nagyon vártam már, hogy MÉRNÖKként visszatérjek a munka mezejére, gázberendezések tervezéséhez: a magam ütemében és elgondolása szerint létezni, kiszámíthatóan tervezni, nyugton lenni, terepre járni, felnőttek körében lenni. Ekkor találkoztam a magas minőségű illóolajokkal, és első pillanattól tetszett egyszerű használatuk, gyengéd erejük. Kissé hitetlenkedve, de a szívem mélyén reménykedve szereztem be néhány próba kiszerelést, hogy lássuk miben tudnak segíteni. Hamar bizonyítottak, így azóta egyre több illóolajat és illóolaj alapú terméket szereztünk be és használunk. Közben folyamatosan tanulom és tapasztalom az aromaterápia titkait és csodáit képzéseken és a gyakorlatban egyaránt.

„Ebben hinni is kell”, mondják néha, amikor szóba kerül, hogy a családunkban 10 éve nem használtunk (és nem is tartunk otthon) semmilyen gyógyszert, hiszen eddig minden esetben elegendő volt az illóolajos támogatás. Még ma is meglep ez a kijelentés, hiszen realitás talajáról indultam el ezen az úton, egy egészséges szkepticizmussal, „lássuk hogyan segíthetnek nekünk az illóolajok?” hozzáállással és rengeteget tanultam róluk.

Pont az a szép a modern aromaterápiában, hogy a növényekkel kapcsolatos több ezer éves népi bölcsességet, tapasztalatot és megfigyelést laboratóriumi kísérletekkel, tudományos kutatásokkal támasztják alá kutatók, orvosok és más egészségügyi szakemberek. A minőségi (!) és tesztelt (!) illóolajok fertőtlenítő, lázcsillapító, emésztést segítő, koncentrációt javító, hormonszabályzó, szél- és vízhajtó, érösszehúzó, nyugtató, fájdalomcsillapító, gyulladáscsökkentő, görcsoldó, stb. hatása és annak foka már nem hit, hanem kémia kérdése. Tudom, még így is nagy szemléletváltást igényel az illóolajok potenciáljának megértése és beengedése a tudatunkba; bennem a tapasztalat mellett könyvek és tanfolyamok sora mélyíti el ezt.

271243221_467630248130366_5974164937910166457_nÚgy gondolom, hogy „anyatermészet”  tökéletesre alkotta meg szervezetünket, és mindenünk megvan ahhoz, hogy visszanyerjük és megtartsuk a testi-lelki-szellemi egyensúlyunkat. Ebben segít az elegendő és pihentető alvás, rendszeres mozgás, változatos táplálkozás, értékes emberi kapcsolatok ápolása, új dolgok felfedezése és legfőképpen önmagunk és ezáltal környezetünk elfogadása és szeretete. Hogyha valami hiányzott, akkor ki-kibillentünk az EGÉSZség állapotából és jöttek gyulladások (torok- és mandula, arc- és homloküreg, hörgő, húgyhólyag), fájdalom (növekedési, csípés, ütés, fej, ízületi, izomláz), görcsök (menstruációs, gyomor), nyugtalan alvás, stressz, türelmetlenség, láz, emésztési problémák (hányás, hasmenés, puffadás), stb. Ilyenkor a Balance illóolaj keverék volt az én támogatóm, hogy higgadt maradjak, reálisan lássam a helyzetet és ne aggódjak jobban, mint a helyzet megkívánná. Utána porlasztottam a frissítő illóolajokat, mint a fenyő, citrom, teafa, illetve helyileg vagy talpra, gerincre kenegettem a fertőtlenítést, nyákoldást, gyulladáscsökkentést vagy éppen görcsoldást elősegítő illóolajokat.

Nálunk a betegségek többnyire egy feszültebb, stresszes, szorongást előidéző esemény vagy időszak után jönnek. Ezért számomra elsődleges helyen állnak az érzelmi aromaterápia illóolajai, amelyek segítenek a JELENben lenni. Csuklóra, tarkóra, fültőre kenem az Egyensúly, Clary calm vagy Derű illóolaj keverékek valamelyikét „csak úgy” parfümként, de mindenképpen a nyugalomért, lélekjelenlétért, amikor felgyorsulnak a hétköznapok vagy betegség jön. Az arc – és testolajomban a legmagasabb rezgésű illóolajok támogatnak testileg, lelkileg.

Mára már a mindennapjaink részei az illóolajok: folyékony szappanban, fogkrémben, samponban, parfümben, tisztító- és mosogatószerben, öblítőben, süteményben, táplálékkiegészítőben, szagosítóban vagy parfümben – felhasználhatóságuk végtelen.

Az önmegismerés útján is segítségemre volt az illóolajozás: hozott biztonságot, megértést, bátorságot, kreativitást, pozitív, elfogadó hozzáállást az élethez és környezetünkhöz, valamint számtalan értékes barátságot.

Köszönöm, hogy elolvastad, kívánok jó EGÉSZséget neked és családodnak.

Szeretettel,

Kacsó Etelka

2024.03.28