Illóolajok

Újabban egyre többen fordulnak alternatív medicínához olyan természetes és mellékhatások nélküli gyógymódokat keresve, amelyek a szervezet öngyógyítási folyamatait támogatják, teljes gyógyulást hozva – nem csak a tüneteket kezelve.

Az aromaterápia 100%-os tisztaságú illóolajok  és esszenciák használatán alapuló gyógyító eljárások összességét jelenti. A gyógyítás egy ősi ága, amely napjainkban reneszánszát éli; egyike azon módszereknek, amely az embert, mint teljes egészt szemléli és kezeli. Segítségével a test, a tudat és az érzelmek összhangba hozhatók, javul a közérzet, önbecsülés és megszépül az ember. Ne lepődjünk meg, hogyha késztetést érzünk a kiegyensúlyozott életvitelre: szezonális ételekben gazdag táplálkozásra, kiadós alvásokra, stresszmentes napokra. Önmagában is rendkívül hatékony, ugyanakkor tökéletes kiegészítője lehet bármelyik alternatív gyógymódnak és a klasszikus értelemben vett orvoslásnak is (homeopátiás kezelés esetén 2 óra teljen el a kétféle alkalmazás között).

Az illóolaj (legtöbbször vízgőz-desztilláció útján nyerik ki) és az esszencia (a citrusfélék héjából sajtolással kinyert, köznyelvben illóolajnak nevezik ezt is) több vegyületből álló, vegyes komponensű, folyékony halmazállapotú, illékony anyagok elegye. Gyógy-és fűszernövények különböző részeiben (mag, fakéreg, szár, gyökér, virág, levél, gyümölcs héj, stb.) található aromás vegyületek. Lehetnek enyhén vagy erőteljesen illatozók. Rendkívül illékonyak és nevükkel ellentétben nem olajos hatásúak: szobahőmérsékleten nyomtalanul elillannak, nem hagyva olajos foltot maguk után.

Ha valaha is élvezte az ajándékba kapott rózsa illatát, elsétált egy levendula mező mellett, vagy érezte a frissen levágott menta illatát, akkor tapasztalhatta az aromás illóolajok tulajdonságait.

Egy csepp illóolaj egyedülálló összetevők százait tartalmazza, amelyek kémiai szerkezete lehetővé teszi, hogy a sejtek szintjén hatva támogassák szervezetünk öngyógyítási folyamatait, hatást gyakorolva mind a fizikai tünetekre, mind a lelki tényezőkre (hangulat, viselkedés).

Amikor az illóolajokat bevisszük a testünkbe (belélegezve, külsőleg vagy belsőleg), a vérkeringés révén eljutnak a szövetekhez és szervekhez, bekerülnek a nyirokrendszerbe, majd a testi funkciók normális működése során ürülnek ki a szervezetből 12-24 óra alatt, több tényező függvényében: viszkozitás, koncentráció, alkalmazási módszer, a bőr típusa, alkalmazás helye. Aromaterápiás masszázs esetén az illóolajok hatása napokig eltarthat.

A kedvező hatást csak az eredeti illóolajokkal érhetjük el, a mesterségesen előállított – illatában az eredetire tökéletesen hasonlító és olcsóbb – “illatos olajok” nem alkalmasak gyógyászati célra.

Az illóolajok természetes módon biztonságosak, ám figyelni kell arra, hogy tömények. Rájuk különösen igaz, hogy „a kevesebb néha több”. Megfontolva kell őket használni, betartva a figyelmeztetéseket és használati utasítást: figyeljünk a testünk válaszára, így hamarosan ösztönösen ráérzünk majd arra, hogy mikor-mit-mennyit-hányszor. Hogyha mégis kételyeink támadnának, keressünk olyan tanácsadót, akiben megbízunk.

Illóolaj keverékek                  További hasznos tudnivalók            Tanácsadók