Gondolatok decemberben

Máthé Kriszta csángóföldön élő aromaterapeuta, példakép. 2014 novemberében  újabb kreatív ötlete támadt. Arra kért minket, hogy „…Válasszatok 1, 2 vagy 3 olajat vagy keveréket, és írjatok róla. Ki-ki a saját stílusában, saját meglátása szerint meséljen a kedvenc olajairól. Szeretnék egy összesítő, letölthető karácsonyi ajándékötleteket tartalmazó dokumentumot összerakni az írásaitokból.”

Íme az én írásom:

„A Citrom esszenciális olaját választom, ahonnan minden elindult számunkra.

A Kezdet

Egy általános bemutató után szereztem be a Citrom esszenciális olaját (két másik olaj mellett). Az illata kezdetektől a kedvencem volt, ugyanakkor meglepődve hallgattam a tulajdonságait – úgy általában minden illóolajnak és keveréknek, ami bemutatásra került.

Nagyon hamar sor került a citromolaj gyakorlati alkalmazására, mikor is az – alig 2 éves –  kisebbik fiamnak előállt a hörgőgyulladása: hőemelkedéssel, köhögéssel, orrfolyással. Nem akármikor és nem akárhol történt: péntek délután-inkább estefele, egy kicsi faluban, messze dokiktól, kórházaktól. Úgy döntöttem, hogy nem szakítjuk meg a kirándulásunkat és a citromolajra támaszkodva gyógyítom meg őt. Szorgalmasan kentem naponta háromszor a talpacskáit ezzel a finom illatú olajjal, sőt, még a teába is cseppentettem kicsikét. Rengeteg váladék „szakadt fel” köhögéssel a következő napokban. Párszor elbizonytalanodtam, hogy vajon elég-e csak a citromolaj, de valamiért kitartottam: talán a muszáj, talán csak a bizakodás, vagy mert láttam, hogy közben a fiam aránylag  jól viseli ezt az állapotot és hiszem, hogy ők inkább érzik-tudják hogy nekik mi a jó. Közben visszatértünk a nagyvárosba,  és már túl jól volt ahhoz, hogy dokira gondoljak. A gyógyulás végérvényes volt, azóta csak kisebb hűlések jönnek-mennek, pedig ennek már 7 hónapja.

A Jelen

Azóta már több olaj bizonyított nálunk. Ha régebb csak az enni-innivalót gondoltam éltető anyagnak, most már tudom, hogy ezeken felül  a belélegzett illatok, illetve bármi amit a bőrre kenünk ugyanúgy bekerül a szervezetünkbe és építi (vagy leépíti) azt. Hiszem, hogy akkor válik egy anyag valóban beépíthetővé (akár egészségben akár betegségben), hogyha TERMÉSZETes. Így nyer értelmet számomra az “egészség-megőrzés” kifejezés és így válik az illóolaj szinte mindennapi TÁPLÁLÉKká kis családunkban.

A Ráadás

Az illóolajokat rövid időn belül ösztönösen választjuk ki és használjuk. A velük való kapcsolat kicsit visszatérít a természethez, ami számomra a logikus egyszerűséget, a tudatos figyelmet, az empátiát és a testi-lelki egyensúlyt  jelenti.” 

Hasonló jó tapasztalatokat kívánok 🙂

Szeretettel,

Etelka.

This entry was posted in Uncategorized and tagged , , . Bookmark the permalink.