1. Inhalálva

1. belélegezve az illóolajok a tudatra azonnal hatnak: némelyik stresszoldó, lazító, nyugtató másik felpörgető, jókedvre derítő hatással.

Íme az élettani háttér: az aromákat az orr hátsó részében levő idegvégződések érzékelik és a jeleket az agy limbikus rendszerébe továbbítják. A limbikus rendszer befolyásolja a hypothalamus működését, ez irányítja a hipofízist, amely központi szerepet játszik a szervezet hormonháztartásának irányításában, amely felelős a közérzetért is. Ily módon az illatok felidézhetnek érzéseket, emlékeket is – és jó illatokhoz általában kellemes élmények, érzések társulnak.

A belélegzés is többféleképpen történhet:

  • sok esetben az is elég, ha beleszippantunk néhányszor az üveg fölé hajolva: pl. éberség fokozása vagy pillanatnyi stresszoldás esetén.
  • párologtatva hosszan tartó inhalálást érhetünk el. Az ultrahangos porlasztók az illóolajokat mikro-finomságú párává alakítja, ezek oxigénmolekulákhoz kötődnek és szétszóródnak a levegőben, hogy ezáltal több óráig frissítsék és javítsák a levegő minőségét, illetve – a belélegzés folytána szervezetünket. Attól függően, hogy milyen illóolajat cseppentünk a vízbe: lazít, nyugtat, légutakat tisztít vagy “csak” megöli a levegőben terjedő mikroorganizmusokat, amivel lényegesen csökkenti a gyógyulás időtartamát betegség esetén (FONTOS: 45-60°C alatt történjen a párologtatás, hogy ne veszítődjön el a terápiás, sejt-építő hatás);

Parologtato

  • esténként a párnára, pizsama nyaki részére cseppentve használhatjuk a nyugodt alvást biztosító, ellazító, immunerősítő, vagy a légúti betegségek gyógyítására javasolt illóolajokat;
  • fürdővízhez adva az előzőleg 1 kanál mézben/tejben/fürdősóban feloldott illóolajat hosszan tartó hatást érhetünk el. Ez esetben fokozzuk a felszívódást a második (külső) felhasználási mód szerint.

2. Külsőleg   3. Belsőleg

Mik az illóolajok?         Kezdőlap         Hasznos tudnivalók         Beszerzés