Bőrérzékenység

Amikor túl töményen kerülnek a hatóanyagok egy pici felületre az illóolaj használat során (véletlenül többet cseppentünk, vagy a bőr azon a részen érzékenyebb), a testünk azonnal jelez: bőrpír, viszketés, fájdalom, húzódás jelentkezhet. Ilyenkor néhány csepp hordozó olaj segítségével könnyedén szétoszlathatjuk nagyobb felületre, így azonnal megszűnik a kellemetlen reakció.

FIGYELEM:  az esszenciális olaj vízben nem oldódik; viszont hidegen préselt növényi olajokban, mézben, tejben igen: utóbbiakat használhatjuk hordozóként, oldóként.

Megelőzésképpen ajánlatos kézügybe tenni egy hordozó olajat (növényi olajat) illetve fokozottan figyelni, hogy kis mennyiség jusson egy adott bőrfelületre.  Legelső használatkor a könyökhajlatba cseppentve ellenőrizhetjük le, hogy a személy/gyerek allergiás-e az illető illóolaj valamelyik összetevőjére.

Fürdővízhez (ülő, láb, kéz vagy teljes test) úgy adjunk néhány csepp illóolajat, hogy előzőleg oldjuk fel egy kanálnyi  fürdősóban, sóban, szódabikarbónában, tejben vagy mézben.

Az esszenciális olajok természetes módon biztonságosak. Azonban figyelni kell arra, hogy tömények, rájuk különösen igaz, hogy „a kevesebb néha több”. Óvatosan kell őket használni, betartva a figyelmeztetéseket és használati utasítást.

Mik az illóolajok?         Kezdőlap         Hasznos tudnivalók