Víz fogyasztás

Azt mindenki tudja, hogy – Földünkhöz hasonlóan – az emberi test kb. 70%-a vízből áll.

Érdekesség:  az agy 78%-a, a vér 86%-a, a szív 77%-a, a máj 84%-a, az izmok 70%-a áll vízből.

Kevesebben gondolnak ennél tovább: ahhoz, hogy betöltse élettani szerepét, a víznek folyamatosan cserélődnie kell, ugyanis:

A víz számtalan biokémiai folyamat kiindulási és végterméke:

– biztosítja a vérkeringést, a megfelelő vérnyomást

– befolyásolja a vér összetételét

– részt vesz az emésztési és felszívódási folyamatokban

– segít a salakanyagok kiválasztásában

– a testhőmérséklet szabályozásában van szerepe

– az egészséges sav-bázis egyensúly megtartásáért is felelős.

– javítja a szervezet immunrendszerét

– növeli a koncentráció és teljesítő-képességet

– rugalmassá teszi az ízületeket a csontok összekapcsolásához.

A szervezet víztartalmának csökkenése:

A víztartalom izzadással (20%), kilégzéssel (14%), vizelettel (60%) és széklettel (6%) csökken. Következményeként a vér sűrűsége növekszik, így a szívnek percenként néhány ütéssel többet kell végeznie ahhoz, hogy a sűrűbb vért a sejtekhez pumpálja, hogy a sejtek az izommunkához szükséges oxigénhez továbbra is hozzájussanak. Ezzel nő a pulzusszám is. A kalcium-koncentráltság növekedése miatt kialakul a szomjúság érzet, viszont ez már kissé elkésett jelzés, mert ekkor már jelentős folyadékhiány áll fenn, amit nem elég egy bögre vízzel pótolni.

A dehidratáció kellemetlen tünetei, amelyek emlékeztethetnek a folyadékpótlásra: éhség, fejfájás, fáradékonyság, gyengeség, kimerültség, koncentrálóképesség csökkenése, szédülés, nyugtalanság, zavartság, szapora légzés, szívdobogásérzés, szervezet kiszáradása.

Noha a folyadékveszteség „automatikusan” történik, a megfelelő pótlást csak odafigyeléssel lehet elérni, hiszen – a természettől való eltávolodásunk miatt – sokszor megfeledkezünk róla. Viszont: nem érdemes egyből megduplázni a napi vízfogyasztást: kezdjük mértékkel, lassan emeljük a mennyiséget.

MIKOR igyunk vizet?

…hogy a szervezetünk a leghatékonyabban használja fel…

– 2 pohár víz ébredés után segíti a belső szervek aktiválódását

– 1 pohár víz étkezések előtt negyed-fél órával elősegíti az emésztést (étkezés közben és után 1-2 órával minél kevesebbet, mert a víz felhígítja az emésztőnedveket és így lelassítja az emésztési folyamatokat)

– 1 pohár víz zuhanyzás előtt – csökkenti a vérnyomást

– 1 pohár víz elalvás előtt segít megelőzni a szívrohamot és agyvérzést.

PoharViz

Sportoláskor, erőkifejtéskor:

– 250-500 ml víz sportolás előtt 1 órával

– 100 ml víz sportolás közben, 20 percenként
– 250-500 ml víz sportolás után.

Fogyókúrázók, figyelem!

Ha megfelelő mennyiségű vizet iszunk, azzal felgyorsítjuk a zsíranyagcserét. Ez azért van, mert a vesék működéséhez vízre van szükség. Ha nem iszunk eleget, akkor a májnak kell besegíteni, ami így nem tud a saját feladatára „koncentrálni”, ami pont az elraktározott zsírok lebontása és energiává való átalakítása lenne.

Az agyunk néha nem képes különbséget tenni a szomjúság és az éhség között. TIPP: mielőtt ennivaló után nyúlnánk, igyunk meg egy nagy pohár vizet.

A szervezet lúgosítása segít az egészség elérésében és fenntartásában, valamint a testsúly optimalizálásában. Bőséges mennyiségű lúgos víz elfogyasztása semlegesíti és eltávolítja a tárolt savas salakanyagokat!

TIPP: cseppentsen citrom, grépfrút vagy zöld citrom illóolajat az ivóvizébe.

MENNYIT igyunk egy nap?

A szükséges folyadékmennyiség függ a testsúlytól, aktivitástól, és egyéb tényezőktől (lásd szoptatás). Kb. 40 ml víz szükséges 1 kg testsúlyhoz, tehát 60 kg esetén 2.4 liter folyadékot fogyasszunk naponta. Ha úgy érezzük, hogy képtelenek lennénk annyi vizet meginni, amennyire szükség lenne, ne csüggedjünk. Fokozatosan, napról-napra növeljük az elfogyasztott vízmennyiséget.

Mik az illóolajok?            Kezdőlap           Hasznos tudnivalók